İlk Diş Göründü

İlk Diş Göründü

İlk diş göründü!

İşte bir ilk daha, miniğinizin dişleri geliyor! Sevimli gülücüklerinin arasından kendini gösteren minik dişlerinin geliş sürecine dair tüm merak ettiklerinizi araştırdık…

Bebeğiniz 6-7 aylık olduğunda o biricik sevimli gülüşüne alttan minik bir inci tanesi eklenmek üzere demektir. Dişlerin çıkma zamanını bebeğin anne ve babasından geçirdiği genler belirliyor aslında. Bazı bebeklerin ilk dişleri henüz 3-4 aylıkken çıkabildiği gibi bazılarınınki ise ilk yaşını karşılayabilir. Kısacası süt dişlerinin tamamlanmasının ortalama yirmi dokuzuncu aya varabileceğini söyleyebiliriz. Bebeğinizin diş çıkarma sürecini kolaylaştıracağını düşündüğümüz bilgileri yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.  

 

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bildiğiniz gibi her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır, bu nedenle diş çıkarma süreçleri de farklılık gösterir. Bazı bebeklerde diş çıkartmak basit bir serüven havası yaratırken bazı bebekler için huzursuzluk ve ağrıya neden olabilir. Aynı zamanda kilo kaybı da ortaya çıkabilir. Hafif ateş artışı, huysuzluğun artması, ağlama nöbetleri, uyku düzeninin bozulması ve salyalarının akması sıklıkla gözlenen etkiler arasındadır. Sancılı bir diş çıkartma döneminden geçen bebeklerin rahatlatılmaya, sakinleştirilmeye ihtiyaçları vardır.

 

Bebeklerde ağız bakımı nasıl yapılmalıdır? 

Bebeğiniz ilk dişini çıkardığı günden başlayarak diş temizliğini düzenli olarak yapmalısınız. Bu temizlik aşamalarını tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. İlk başlarda diş fırçası kullanmak yerine müslin bez gibi yumuşak bir bez parçasını ıslatarak bebeğinizin dişlerini temizleyebilirsiniz. Miniğiniz büyüdüğünde bebekler için özel üretilen diş macunlarını kullanmalısınız. Bebeğiniz yaklaşık iki yaşına geldiğinde dişlerini kendi fırçalar hale gelebilir. Bu dönemlerde birlikte diş fırçalayarak onu hem özendirmiş hem de alışkanlık kazanmasını sağlamış olursunuz. Unutmayın ağaç yaşken eğilir, bebeğinize erkenden diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanız onun hayat boyu sağlıklı dişlere ve gülüşlere sahip olmasını sağlayacaktır.

 

Diş çıkarma döneminde bebeğinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Bebeğinizin eline kemirmesi için vereceğiniz gıdalar onu çok rahatlatacaktır. Ancak önemle dikkat etmeniz gereken nokta akciğerlerine kaçmaması için oturur pozisyonda olmalı ve mutlaka yanında bulunmalısınız. Birçok bebek marketinde kolaylıkla bulabileceğiniz silikon diş kaşıyıcılar da bebeğinizi oldukça rahatlatacaktır. Temiz ve soğuk bir bez yardımıyla bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Bu sıkıntılı sürecinde minik yavrunuzu sık sık kucağınıza alıp okşayarak, rahat bir ses tonuyla onunla konuşarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak bebeğinizin ateşi ve ağrısı fazlaysa hiç beklemeden doktorunuzla görüşün, gerekli durumlarda ilaç tedavisine başlanabilir.