BLW yöntemi hakkında her şey!

BLW yöntemi hakkında her şey!

BLW yöntemi hakkında her şey!

Bebeğiniz ek gıdaya geçişle birlikte yiyecekleri tanımaya başlamışken BLW yöntemi ile onu çok daha farklı bir dünyayla tanıştırmaya hazır mısınız? En kısa ifadesiyle bebeklerin kendi kendilerine beslenmelerine teşvik eden bir yöntem diyebiliriz. Bu yöntem sayesinde mama sandalyesinin etrafı biraz dağılabilir ama miniğiniz hem kendi kendine yemeyi öğrenecek hem de adım adım sütten kesmesini kolaylaştıracaktır.
 

Önlükler takılsın, BLW başlıyor

Bir ebeveyn olarak bebeğinizin sağlıklı gelişimi için her yolu denemeye hazır olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Baby Led Weaning yani BLW yöntemi miniklerin yiyecekleri görüp tanıyarak kendi kendilerine yemesini amaçlar. Biricik yavrunuzun kendi kendine çiğneme yeteneğini kazanmış olması onun aynı zamanda el becerisi ve el-göz koordinasyonunu da geliştirir. Sizin önüne koyduğunuz sağlıklı yiyecekleri o minik parmaklarını ağzına götürerek keşfetmeye başlar. Hatta en önemli noktaya değinecek olursak ihtiyacı kadarını yer. Bu da ilerleyen zamanda oluşabilecek diyabet, kalp hastalıkları ve birçok kronik hastalığa karşı önlem alınmaya başlamış demektir. Bebeğiniz aynı zamanda bu yöntemle katı parçaları yemeyi de daha çabuk öğrenir. Tam bir minik gurme olarak yiyeceklerin tadını, kokusunu hisseder. Uzattığınız kaşığa kafasını çevirip sizinle inatlaşmak yerine yemeğini keyifle yer.
 

Yeme bozuklukları düzeliyor

Yemek vakti geldiğinde miniğiniz sizinle birlikte masaya oturduğunda ilgisini çeken yiyeceği eline alıp incelemek isteyecektir. Yiyeceği hemen yemeyebilir, bu sizi telaşlandırmasın ama buna karşılık eline aldığı gıdayı dudaklarına götürecek, sıkacak, kokusunu alacak böylelikle ne olduğunu anlamaya başlayacak. BLW sayesinde çocuklarla sık karşılaşılan bir durum olan yeme bozuklukları da azalacaktır. Çünkü miniğiniz, sizin ona sunduğunuz yiyecekleri tercih etmeyebilir ama kendi keşfettiğinde kabul edelim ona çok daha çekici gelecektir.

 

BLW için en doğru zaman hangisi?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Unicef, T.C. Sağlık Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar tamamlayıcı gıdaya başlamak için 6. ay dolumunu tavsiye ederler. BLW’ye başlamak için dikkat etmeniz gereken nokta miniğinizin artık kendi başına dik oturmayı öğrenmiş olmasıdır. İçinde rahatlıkla dik oturabileceği ve önündeki yiyeceklere kolaylıkla uzanabileceği bir mama sandalyesi ve kollu önlüklerle bebeğiniz bu yöntemi denemeye hazır demektir. Ona havuç, salatalık gibi tutulması kolay yiyecekler verebilirsiniz. Ancak pişirme yönteminize dikkat etmelisiniz, kızartma ve kavurma yöntemlerinden sakınmalısınız. Ayrıca hazırlayacağınız gıdalar mevsiminde sebze ve meyve olmalıdır.

 

Adım adım BLW’ye doğru

Elbette daha önceden hiç bu yöntemle tanışmamış bir bebeğin önüne konulan bir gıdayı kendi kendine yemeye başlamasını beklemek yerine siz desteklemelisiniz. Onu kesinlikle zorlamamalı, oyunla kandırma ikilisi ile ağzına yiyecek sokmaktan uzak durmalı, onun mutlaka istekli bir şekilde ağzını açmasını beklemelisiniz.

Bebeğiniz 6-8 aylık döneme geldiğinde BLW yöntemine günde bir öğün olacak şekilde tadım yaptırarak başlayabilirsiniz. Bu tadım süreci yaklaşık 45-60 gün sürecektir. Bu süreçte bebeğiniz anne sütü ya da formül mama hangisi ile besleniyorsa ona kesinlikle devam ediyorsunuz. Kademeli bir şekilde ek gıdaya geçmiş olacaksınız. Öncelikle mevsim sebzeleri, sonra yumurta sarısı, ardından peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri ve son olarak da meyve vermeyi tercih edebilirsiniz. Çiğ sebze ve meyveleri yumuşatabilirsiniz. Ancak ona sunacağınız gıdalar avuçlarıyla kavrayabileceği boyutta ve damağıyla ezebileceği yumuşaklıkta olacak şekilde hazırlanmalıdır.
 

BLW yasak listesi

Bakliyat ürünlerinin sindirimi zor olabileceği için bebeklere genellikle 8 ya da 9. aydan sonra verilmeli. Bu dönemden sonra sevimli bebeğinizin ince motor becerileri de geliştiği için nohut, fasulye ve barbunya gibi taneli gıdaları parmaklarıyla kavrayıp yiyebilir. Bu süreçte özellikle ilk 1 yıl tuz, şeker ve baldan uzak durmalısınız. 2 yıl kadar da bakla ve fıstığa karşı kesin çizginizi çekmeli, bebeğinize vermemelisiniz. Ayrıca paket ve konserve gıdadan uzak durmalısınız. Her bebeğin gelişim özellikleri farklı olduğundan bebeğinizin hangi dönemde hangi gıdaya hazır olduğu konusunda doktorunuz bilgi verecektir. Aynı zamanda miniğiniz beslenirken herhangi bir boğulmaya karşı onu bir an bile yalnız bırakmamanızı hatırlatmak isteriz.