Bebeğimi nasıl emzireceğim?

Bebeğimi nasıl emzireceğim?

Anne bebek arasındaki en özel bağlardan birisi emzirmektir… İçgüdüsel bir tavır olarak her anne bebeğini emzirmek ister. Ancak emzirmek dünyanın en doğal ve kolay yöntemi olarak görülse de aslında bolca sabır, zaman ve deneyim ister. Bebeğinizi emzirirken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için araştırdık.

Uzmanlar ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütünü öneriyorlar ancak istatistiklere baktığımızda doğumdan sonra her 10 anneden 8’inin bebeğini hemen emzirmeye başladığı ile karşılaşıyoruz. Kısacası işler her zaman beklenildiği gibi gitmeyebiliyor… Bazı durumlarda bebeği beslemeye yetecek kadar süt olmadığı gibi, memede fiziksel rahatsızlıklar da söz konusu olabiliyor. Diğer yandan bebek de memeyi tam tutamayabiliyor. Bu olumsuzluklardan herhangi birisiyle karşılaşsanız da en sonuna kadar emzirebilmek için her yolu denemenizi öneririz. Peki başarılı bir emzirme deneyimi için neler yapabilirsiniz? Buyrun yazımıza…
 

Emzirme döneminde yapılan yanlışlıklar

Bu süreçte yapılan ilk yanlışlığa değinecek olursak memeden ilk gelen süt, yani kolostrumun faydasız olduğu düşünülerek sağılıp atılması. Aslında kolostrum miniğin bağışıklık sistemini güçlendirecek içeriğe sahiptir ve ilk aşısı olarak da görülür. Diğer bir yanlıştan söz edecek olursak bebeğin doğumdan hemen sonra emzirilmemesi. Olması gereken koşullar uygunsa bebeğin doğar doğmaz annesine verilmesi ve vakit kaybetmeden annenin bebeğini emzirmesidir. Bebeğe doğumunun ilk günlerinde emzik ya da biberon verilmesi miniğin annesinin memesini tutmasını ve emmesini zorlaştırır.
 

Doğru emzirme pozisyonları

Doğru emzirmeden söz edebilmemiz için öncelikle annenin kendini rahat hissetmesi ve rahat bir pozisyonda olması gerekir. Doğumdan sonra anne hemen oturamayabilir, bu bebeğini emziremeyeceği anlamına gelmez, bu durumda anne yan yatar ya da yarı yatar şekilde emzirebilir. Burada önemli olan nokta bebeğin dik pozisyonda tutulmasıdır. Kendimizi düşünecek olursak yatarak beslenemeyiz, bebekler de tıpkı bizim gibidir. Bu nedenle miniğinizi emzirirken kucağınızda mümkün olduğunca dik tutarak besleyebilirsiniz.

Bazı anneler yatakta uyurken bebeğini de yanına yatırarak memesinde tutar ve bu şekilde emzirmeyi tercih ederler. En sık yapılan hatalardan birisi olan bu hareket ile bebekte orta kulak iltihabı görülmesi ihtimali artar, bundan da kötüsü maalesef bebek emzirme sırasında boğulabilir. Doğru bir emzirmeyi sağlamak için bebeğinizin baş ve vücudunu aynı doğrultuda tutmalısınız. Bebeğinizin yüzü memeye dönük olmalı, minik burnu da meme başı hizasına gelmelidir. Başparmağınız memenizin üstündeyken diğer dört parmağınızla memenin altında kalarak alttan memeyi desteklemelisiniz. Bazen bebeğiniz ağzını açmak istemeyebilir bu gibi durumlarda kesinlikle bebeğinizi iterek zorlamayın. Bu hareketler yalnızca miniğinizin kendini huzursuz hissetmesine ve ağlamasına neden olur.
 

Nasıl emzireceksiniz?

Bebeğinizi memeye yaklaştırın ve meme ucunu minik dudaklarına değdirin. Meleğiniz ağzını açınca memenin kahverengi kısmı yani areolayı mümkün olduğunca bebeğinizin ağzına yerleştirin. Unutmayın, bebek yalnızca meme başını değil aynı zamanda areolayı da uygun bir şekilde kavramalıdır. Miniğinizin alt dudağı dışa kıvrılıp ve çenesi de memeye dayandığında emmek için uygun pozisyonu aldığını söyleyebiliriz.
 

Emzirirken nelere dikkat etmeli?

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta doğru teknikle sık sık bebeğinizi emzirmeniz, memelerin boşaltılması ve kendinize güvenmenizdir. Eğer yara oluşmadıysa ya da doktorunuz kullanmanız gereken merhemler reçete etmediyse meme ucunuzu herhangi bir maddeyle silmenize gerek olmadığını sizinle paylaşalım. Meme ucunu temizlemeye yönelik yapılan hareketler meme başı çatlağını oluşturmasının yanı sıra her annenin memesinde kendiliğinden oluşan ve bebeğinin koklayarak memeye ulaşmasını sağlayan maddeleri ortadan kaldırır. En uygun işlemi sizinle paylaşacak olursak bebeğiniz memeden ayrıldığında kendi sütünüzü göğüs ucuna sürmeniz diyebiliriz. Siz de mümkün olduğunca istirahat etmeli ve uyumalısınız. Ayrıca ılık duş almak da sizi çok rahatlatacaktır. En çok hangi gıdanın süt yaptığını merak ediyorsanız cevabı çok basit, süt yapan özel bir gıda yoktur, süt oluşumunu sağlayan en önemli faktör sık sık emzirmedir.
 

Patron bebeğiniz

Bebeğinizin yeterli beslenip beslenmediği konusunda endişe duyabilirsiniz. Elbette minik meleğinizin her emzirmede ne kadar süt aldığını ölçmek zordur. Ancak şunlardan yola çıkarak bebeğinizin yeterli oranda süt aldığını düşünebilirsiniz; bebeğiniz göğsünüze kenetlenerek doğru bir şekilde sizi emiyorsa, mutlu ve sağlıklı görünüyorsa, günde ortalama 5 kez altını değiştiriyorsanız ve düzenli kilo alıyorsa her şey yolunda demektir.

Kabul etmek gerekir ki doğumdan sonra göğüslerden bol bol süt gelmez. Bebek emdikçe süt artar. Dolayısıyla sizin de yapmanız gereken doğumdan itibaren bebeğinizi bol bol emzirmek. Emzirme sıklığı ve süresini belirleyecek olan bebeğinizdir. Ancak miniğinizi en az 2-3 saatte bir emzirmelisiniz eğer bebeğiniz isterse daha da sık emzirebilirsiniz tabii.

Emmek bebeğiniz için yalnızca kayın doyurma aktivitesi değil aynı zamanda bir rahatlamadır. Bazı bebekler 10 dakika emer ve memeyi bırakır bazı bebeklerse memeden ayrılmayı hiç istemezler. Ancak bebeğiniz bir saatten uzun süre göğsünüzde kalıyorsa bu meme uçlarında sızlamaya yol açabilir.