Anne Sütü Saklama

Anne Sütü Saklama

Bebeğiniz için en ideal besin anne sütü sayesinde hem miniğinizin ilk 6 ayda tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de aranızda eşsiz bir bağ kurmuş olacaksınız. Peki ya emzirmek yerine sütünüzü sağmanız gereken durumlarda sütünüzü nasıl saklayacaksınız?

Anne sütü bebeğiniz için en doğal ve en taze besin kaynağıdır. Bebeğiniz sütünüzü kolay sindirir.  Aynı zamanda emzirme sayesinde aranızda özel bir sevgi bağı da kurulmuş olur. Ancak bazı durumlarda anneler bebeklerini her durumda emziremeyebilir ve sütlerini sağmak durumunda kalabilirler. Bu durumda da altın damla anne sütünün nasıl saklandığı büyük önem taşır. Yazımızda anne sütü saklamanın ayrıntılarını paylaşıyoruz.
 

Annelere süt saklama önerileri

Anne sütünün bebeklerin büyüme ve gelişme döneminde besleyicilik ve immünolojik özellikleri bakımından en önemli ve eşsiz besin kaynağı olduğunu her zaman savunuyoruz. Anneler bazı zamanlarda çeşitli nedenlerle bebeğini emzirmek yerine sütünü sağıp yavrusuna biberon yardımı ile vermek durumunda kalabilirler. Anne sütünün nasıl saklandığı sütün besleyicilik ve bağışıklık içeriğinin korunması ve mikroorganizma oluşumunun önlenmesi açısından oldukça önemli bir konudur. Sütünüzü saklama ve temizleme koşullarına yönelik yapacağınız yanlış uygulamalar, bebeğinizin kaliteli ve sağlıklı sütle beslenmesini önleyebilir. Özellikle çalışan bir anneyseniz bebeğinizden uzunca süre ayrı kalabilirsiniz. Bu zaman sürecinde sütünüzün, sağılma ve saklama koşullarına dikkat ederek muhafaza etmeniz gerekir.;
 

Anne sütü saklanırken dikkat edilmesi gerekenler

Sütünüzü sağdıktan sonra sağlıklı bir saklama süreci için dikkat etmeniz gereken önemli adımlar bulunuyor. Öncelikle sağma işlemine başlamadan ve bebeğinize vermeden önce ellerinizi mutlaka yıkamanız gerektiği konusunun altını çizelim. Saklama kapları ve süt sağma pompanızı sıcak ve sabunlu suyla yıkamalı, iyice durulamalısınız. Mümkünse bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz, bulaşık makineleri elde yıkayamayacağınız kadar sıcak suyla yıkayarak yeterli temizliği sağlayabilir. Bulaşık makinesi seçeceğini değerlendiremiyorsanız sağma yapacağınız kapları yıkadıktan sonra kaynatmak da bir alternatiftir.  Sağdığınız sütünüzden kalanın atılmaması için az miktarlarda depolamanızı öneririz. Emzirilen bebekler ayına göre bir defada 60- 120 ml alabilirler. Örneğin 60 ml saklamanız bebeğinizin açlığının devam etmesi halinde bitirilmemiş sütün atılmasını önleyecektir. Ayrıca acil durumlar için 30-60ml kadar küçük miktarlarda da süt saklamanızı öneririz. Az miktardaki süt bebeğinizi emzirinceye kadar onu sakinleştirecektir.
 

Sağdığınız sütü birleştirebilirsiniz

Sütünüzü günde birkaç kere sağıp birleştirerek istenen miktarı elde edebilirsiniz. Yeni sağılmış sütünüzü buzdolabı rafında, buz ya da buz paketlerinin içinde bir saat tutabilir ve daha sonra aynı gün içinde sağılıp önceden soğutulan sütünüzün üzerine ekleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta buz paketlerinin saklama kabıyla temas etmesidir. Ilık sütü kesinlikle dondurulmuş sütün üzerine eklememelisiniz. Aksi durum dondurulmuş sütün kısmen çözülmesine neden olarak bakteri üremesine yol açabilir. Saklama kabını ağzına kadar doldurmamanızı öneririz çünkü diğer donan sıvılar gibi anne sütü de donunca genişler.
 

Saklama kabı tercihinde bunlara dikkat!

Anne sütünüzü uzun süreli saklamak için sert plastik ya da camdan yapılmış sert kenarlı kaplar ile birlikte tek kullanımlık anne sütü saklama poşetlerini de tercih edebilirsiniz. Bu kaplar kesinlikle hava geçirmez özellikte olmalı. Ancak anne sütünü 72 saatten daha az kısa süreli saklayacaksanız direkt anne sütü saklama poşetlerini kullanabilirsiniz. Anne sütü saklama poşeti satın alırken zararlı bileşenlerden oluşmadığına ve sıkı kilitlenmesine dikkat etmenizi öneririz.
 

Sağılan süt ne kadar saklanır?

Sağdığınız sütünüzü 3-3-3 kuralına bağlı olarak saklayabilirsiniz. Bu kuralın açılımı için oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay diyebiliriz.
 

Derin dondurucudan çıkan sütün çözdürülmesi

Donmuş anne sütünü çözdürmek için izlemeniz gereken adımlar oldukça basit ancak bunu deri dondurucudan çıkarttığınız bir gıdayı hızlıca çözdürmek gibi düşünmemelisiniz. İzlemeniz gereken adımlara uyduğunuzda sütünüzün besin değeri kaybolmayacaktır.

Anne sütünü çözdürme adımlarını oluştururken öncelikle sütü bir gün öncesinden buzdolabı rafına almanızı tavsiye ederiz. Sütün tamamen buzdolabında çözülmesini bekleyebileceğiniz gibi buzun bir kısmı çözüldükten sonra ılık su dolu bir kaba paketin ağzına su gelmeyecek şekilde oturtarak içilebilir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki su dolu kapta çözdürdüğünüz sütün yarım saatte, buzdolabında çözülen sütün de 3 saat içinde tüketilmesi gerekiyor. Sütünüzün ısınma sürecinde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da ılınan sütü çalkalamamak! Bunun yerine bir kaşık yardımıyla dairesel hareketlere sütü karıştırabilirsiniz.

Donmuş anne sütünü ısıtırken kesinlikle uygulanmaması gereken noktalar da vardır. Süt direkt ocağın üstünde ya da mikrodalgada ısıtılmaya çalışıldığında ısı eşit dağılmadığından sütün içindeki antikorlar yok olur. Sütün oda sıcaklığında ılınmasını beklemekle de süt üzerinde bakterilerin oluşmasına izin verilmiş olur. Ayrıca kalan süt kesinlikle yeniden dondurulmamalı ve tam ılınmamış süt bebeğe verilmemelidir.